Research article | Open Access
International Journal of the Pursuit of Excellence in Interdisciplinary 2025, Vol. 5(1) 1-9
pp. 1 - 9
Publish Date: June 30, 2025 | Single/Total View: 0/0 | Single/Total Download: 0/0
Abstract
Ailenin çocuklarının eğitimine katılımı, çocukların genel yaşam kalitesini artıran bir etmen olarak öne çıkar. Bu katılım, çocukların kendine güvenlerini artırır, akademik başarılarını güçlendirir ve aileleriyle sağlam bir bağ kurmalarına olanak tanır. Ailelerin çocuklarının eğitim sürecine aktif bir şekilde dahil olmaları, toplumda daha bilgili, kendine güvenen ve sosyal olarak uyumlu bireylerin yetişmesine katkı sağlar. Bu noktada geleceğin eğitimcilerinin aile eğitimi konusunda bilgi sahibi olmaları eğitim sisteminin daha verimli bir hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Eğitimcilerin aile eğitimi konusundaki bilgi düzeylerinin arttırılması için çocuk gelişimi programlarında aile eğitimi dersi yer almaktadır. Söz konusu dersin müfredatta belirtilen amaçlarına ulaşabilmesi için öncelikli olarak bu dersi alan öğrencilerin ders konusundaki bilgi ve görüşlerinin incelenmesi gerekmektedir. Buna karşılık ülkemizde bu konuda yapılan araştırmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Bu kapsamda yapılan bu çalışmada çocuk gelişimi programlarında öğrenim gören öğrencilerin görüşlerine göre aile eğitimi dersinin müfredatta belirtilen kazanımlara ulaşma düzeyinin öğrencilerin gözünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Harran Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programında eğitimine devam eden 150 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde pilot çalışması araştırmacı tarafından yapılmış olan ve 16 sorudan meydana gelen ölçek kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analiz sürecinde Microsoft Excel programından yararlanılmıştır. Test kapsamında ölçülen dersin kazanımlarına ilişkin maddeler gruplandırılarak mutlak başarı yüzdesi hesaplanmıştır. Bu hesaplama yapılırken formül olarak “(her öğrenci için ilgili kazanımlardan alınan puan/ilgili kazanımlardan alınabilecek maksimum puan)*100” formülü kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda aile eğitimi konusundaki ölçeğin üç alt boyuttan meydana geldiği, bunun yanında ölçekten elde edilen bulgulara göre aile eğitimi dersinin aile eğitimi konusundaki kazanımları aktarmada yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına dayanarak, aile eğitimi dersinin etkinliğini artırmak için daha geniş örneklem gruplarıyla araştırmalar yapılarak ve içerik, uygulamalı etkinlikler ve başarılı ulusal ve uluslararası programlarla güncellenmesi önerilebilir. Ayrıca, eğitimcilerin mesleki gelişimini destekleyen hizmet içi eğitimler düzenlenerek derslerin etkileşimli hale getirilmesi sağlanabilir.
Keywords: Çocuk gelişimi, üniversite öğrencileri, aile eğitimi.
APA 7th edition
Gokcen, E., & Gokcen, M. (2025). Çocuk Gelişimi Programı Aile Eğitimi Dersinin Kazanımlarına Ulaşma Düzeyinin Değerlendirilmesi. International Journal of the Pursuit of Excellence in Interdisciplinary, 5(1), 1-9.
Harvard
Gokcen, E. and Gokcen, M. (2025). Çocuk Gelişimi Programı Aile Eğitimi Dersinin Kazanımlarına Ulaşma Düzeyinin Değerlendirilmesi. International Journal of the Pursuit of Excellence in Interdisciplinary, 5(1), pp. 1-9.
Chicago 16th edition
Gokcen, Elvan and Merve Gokcen (2025). "Çocuk Gelişimi Programı Aile Eğitimi Dersinin Kazanımlarına Ulaşma Düzeyinin Değerlendirilmesi". International Journal of the Pursuit of Excellence in Interdisciplinary 5 (1):1-9.
Alpaydın, Y., ve Canel, A. (2011). Aile Eğitimi Programları Üzerine Notlar. TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 15.12. 2019.
Avşaroğlu, N. (2019). 7-11 Yaş Aile Eğitimi Kurs Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Ay, F. (2015). Aile eğitimi kurslarının yetişkin eğitimi bağlamında etkililiğinin değerlendirilmesi Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Bağçeli-Kahraman, P., Eren, S., ve Şenol, S. (2017). Okul öncesi eğitimde ve ilkokulda aile katılım çalışmaları. The Journal of Academic Social Science, 5(51), 611-624.
Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
Çalışkan, N., ve Ayık, A. (2015). Okul aile birliği ve velilerle iletişim. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(2), 69-82.
Doğan, M. (2015). Yetersizliği olan çocuklar, aile ve aile eğitimi: kavramsal ve uygulamaya dönük gelişmeler. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(özel sayı), 111-127.
Çam, O., ve Erçelebi, H. Aile ve Eğitim. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 60-61.
Güler-Yıldız, T. (2014). Anne baba eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
Gültekin-Seylan, E. (2010). Öğretmen Performansına Dayalı Doğrudan Öğretim Yaklaşımıyla Sunulan Aile Eğitimi Hizmet İçi Eğitim Programının Etkililiği. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Günay-Bilaloğlu, R., ve Arnas, Y. A. (2019). Okul öncesi eğitimde aile katılımı engelleri ve süreçte karşılaşılan sorunlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(3), 804-823.
Güven, G. (2011). Farklı eğitim modelleri kullanılarak uygulanan aile eğitim ve aile katılım programlarının okul öncesi öğretmenlerinin uygulamalarına ve ebeveynlerin görüşlerine etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Konuk-Er, R. (2011). Aile ve kardeş eğitimi programının engelli çocuğa yönelik tutum ve davranışlara etkisi. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özeke-Kocabaş, E. (2016). Eğitim sürecinde aile katılımı: dünyada ve Türkiye’deki çalışmalar. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3(26), 1-11.
Tezel-Şahin, F., ve Kalburan, F. N. C. (2009). Aile Eğitim Programları ve Etkililiği: Dünyada Neler Uygulanıyor?. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(25), 1-12.
Tezel-Şahin, F. ve Özbey, S. (2007). Aile eğitim programlarına niçin gereksinim duyulmuştur? Aile eğitim programları neden önemlidir?. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 12(12).
Üstübal, Ö. (2015). Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan aile katılım çalışmalarının aile-öğretmen arasındaki iletişim ve işbirliğine etkisi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Yıldız, Z. (2015). Aile Eğitim Programları ve “Din, Değer Merkezli” Aile Eğitimi İhtiyacı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22), 159-184.